Zes signalen die duiden op psychische overbelasting

Zes signalen die duiden op psychische overbelasting

Uit eigen ervaring weet ik dat het niet vanzelfsprekend is dat wij psychische signalen van een medewerker opvangen. Ik weet nog dat iemand bij ons begon als programma manager. Stoer, sportief en net afgestudeerd. Hij heeft het nog geen zes maanden volgehouden. Volledig verstrikt in de eisen van een relatie, sociale activiteiten, een huis, levensverwachtingen en werk met deadlines en targets.

Hij werkte hard. Leverde ook voldoende projecten op, die het overigens niet zo goed deden. Hij werd wel stiller en meer op zich zelf. Maar wij dachten dat hij de focus op het werk had.
Tot hij zich ziek meldde. Help! Wat nu? Griepje? Nee, ingestort. We waren overdonderd en perplex. Het contract liep af en we hebben hem nooit meer teruggezien. Dat kon in die tijd nog, zonder al te veel gedoe. Geen BeZaVa perikelen. Dat is nu wel anders. Uitval door verzuim is steeds meer een grote kostenpost voor de werkgever geworden.

Een fuik waar je langzaam in verstrekt raakt

Dat we bij een ander stresssignalen missen is één ding. Maar dat we ze ook bij ons zelf missen. Dat is ernstig. Het is mij ook overkomen. En ja, het is een fuik waar je langzaam in verstrikt raakt. En doordat  je er steeds meer ingezogen wordt neemt ook je eigen waarneming af. Dus, zak je steeds verder weg. Ik hield met kunst en vliegwerk mij zelf aan de gang. Ik werd wel meer en meer brommerig, snel geïrriteerd en soms boos.
Gelukkig zei een goede vriend op een gegeven moment tegen mij: “Gaat het wel goed met jou?”. Toen gingen ineens de alarmbellen rinkelen. Toen pas drong de ernst van die vraag tot mij door, die door mijn partner al zo vaak was gesteld. Want het ging echt niet goed. En het was tijd om in te grijpen. Hoe dat herstel in z’n werk ging is een verhaal op zich, maar niet voor vandaag.

Waar moet je op letten?

Wat zijn signalen die kunnen duiden op psychische overbelasting?

 •  Moeheid
  Als iemand eens moe is dan is dat geen reden tot paniek natuurlijk. Wel als het vaak voorkomt
 • Geprikkeldheid
  Sommige mensen reageren kortaf of zelfs letterlijk alsof ze door een wesp gestoken zijn.
 • Gejaagdheid
  Nooit tijd hebben. Altijd snel antwoorden. Korte momenten van aandacht. Je wordt er zelf nerveus van.
 • Hoofdpijn
  Hoofdpijn, nek- en schouderklachten. Krampachtige houding.
 • Ontwijking
  Niet ingaan op zaken. Zich terug trekken. Onzichtbaar zijn.
 • Cynisme
  Waar het bij ironie nog leuk is, slaat cynisme door. Vaak in gezelschap wordt het pijnlijk. En zuur.

Stel eens die vraag

Herken je deze signalen bij mensen om je heen? Is het een structureel signaal? Of is het een combinatie van signalen? Stel dan die vraag eens: “Gaat het wel goed met jou?”. Wellicht leidt een gesprek al ergens toe. Uiteindelijk kan een bedrijfsarts of een psycholoog aan de hand van een vragenlijst vaststellen wat er precies aan de hand is. Zodat eventueel gericht ingegrepen kan worden.

Bron: Diederik Gallas, Gezond in Bedrijf

Herken je deze signalen?

Winnock kan een oplossing bieden. Onze aanpak zorgt voor duurzaam herstel.