Waar schiet het eigenlijk in, als het in je rug schiet?

Neurochirurg Maarten Coppes van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) vindt het wel een goede uitdrukking. ‘De pijn schiet er ook echt in.’ Duitsers hebben het zelfs over Hexenschuss, weet hij te vertellen, heksenschot.

Coppes is hoofd van het wervelkolomcentrum van het UMCG. In zijn vakgebied onderscheiden artsen twee soorten acute rugpijn. De zichtbare en de onzichtbare. Met zichtbaar doelt Coppes op een scan of röntgenfoto. Bij een hernia zie je een uitstulping van de tussenwervelschijf die tegen een zenuw duwt bijvoorbeeld.

Spit

Mensen met zichtbare acute pijn zijn in de minderheid, zegt Coppes. Wat verreweg het meest voorkomt, is onzichtbaar en noemen we spit. Acute lumbago in jargon. Door Coppes omschreven als een heftige plotselinge pijn, die voor verstramming van de spieren zorgt (‘hypertonie’) en een vreemde houding van de rug (‘dwangstand’). Hoewel het buitengewoon veel voorkomt, is het geen onderzoeksterrein waar de medici over elkaar struikelen, erkent Coppes. ‘Spit is ontzettend vervelend, maar ook onschuldig en het gaat vanzelf weer over. Meestal binnen enkele dagen al.’

Over het algemeen treedt spit op bij ‘ongetrainde ruggen’. En dan heeft Coppes het niet zozeer over de sportschool. ‘Een verhuizer heeft wel last van slijtage aan de rug, maar spit zal hij niet snel hebben. Die rug weet inmiddels hoe hij de klappen moet opvangen.’

En daarmee benoemt Coppes meteen ook de voornaamste functie van onze ruggewervels: het opvangen van klappen. En dat is een precaire aangelegenheid.

Oorzaak onzeker

Vaak schiet de pijn erin bij een beweging van omhoog komen uit een voorovergebogen stand, zegt de neurochirurg. Over de exacte oorzaak bestaan vooral theorieën, maar niets is zeker. Vermoedelijk komt het door een plotse beschadiging in het kapsel (de beschermhuls) van gewrichtjes aan weerszijde van elke wervel, facet geheten, of door een scheurtje in een van tussenwervelschijven. Dat scheurtje zit dan aan de buitenkant van een van de stootkussens die tussen elke wervel aanwezig zijn. De aanwezigheid van kleine pijnzenuwtjes in deze gebieden zou de acute pijnsteek kunnen verklaren. Omdat we als reflex alle omliggende spieren verkrampen en ook nog eens raar gaan lopen of zitten van de pijn, krijgen we er een langer aanhoudende pijn bij: spierpijn welteverstaan.

Coppes durft te beweren dat scheurtjes in tussenwervelschijven vaak voorkomen. Hij schat dat zo’n 25 procent van alle mensen op dit moment ermee rondloopt. Die hebben heus niet allemaal pijn. Pas als zenuwen beschadigd raken, is het hommeles en slaat de pijn toe.

O ja, het devies is blijven bewegen. Maar, relativeert Coppes, als de pijn daarvoor te erg is: ‘Na drie dagen liggen gaat het meestal ook over, hoor.’

Bron: de Volkskrant

Noot van de redactie: Voor ruggen (en hun eigenaar) die ondanks de rust, medicatie en behandelingen maar niet willen herstellen biedt Winnock mogelijk een oplossing in de vorm van een multidisciplinaire behandeling. Daarbij wordt niet alleen naar de rug gekeken, maar ook naar de gedragsmatige factoren die ervoor zorgen dat de klachten niet verdwijnen. Bekijk onze website voor meer informatie!

Heb je ook last van soortgelijke problemen?

Winnock kan een oplossing bieden in de vorm van een multidisciplinaire behandeling. Onze aanpak zorgt voor duurzaam herstel.