Voor uw gezondheid is 50 minuten joggen per week genoeg: frequentie, snelheid en duur maken niet uit

Ook de amateur die in het weekend in een sukkeldrafje twee rondjes door het park holt, blijkt het leven aantoonbaar te verlengen. Voor de gezondheidswinst maakt het niet veel uit of u meerdere keren per week uren rent, of eens per week een klein uurtje.

Dat blijkt uit een analyse van in totaal veertien eerdere onderzoeken naar hardlopen en de gezondheid, dinsdagochtend vroeg verschenen in vakblad British Journal of Sports Medine. Wie geregeld hardloopt, verlaagt de kans op een vroegtijdige dood met ongeveer een kwart. Die winst zit vooral in minder hart- en vaatziektes (30 procent minder kans) en kanker (23 procent minder kans.

Die gezondheidswinst begint al bij vijftig minuten hardlopen per week, schrijven de onderzoekers, onder leiding van hoogleraar volksgezondheid Željko Pedišić van de Victoria Universiteit in Melbourne. Langer dan vijftig minuten hardlopen, of verspreid over meerdere dagen joggen, maakt voor de gezondheidswinst niet uit, blijkt uit de cijfers. Ook hoe hard men jogt, maakt weinig verschil: wie met acht kilometer per uur voortsukkelt, boekt haast dezelfde winst als de sporter die dertien kilometer per uur rent.

Averechts

‘Dit verrast mij niet’, reageert inspanningsfysioloog Thijs Eijsvogels van het Radboudumc. ‘Van niets naar een beetje sporten is heel goed. Maar daarna vlakken de gezondheidsvoordelen van hardlopen snel af. Je hebt de gezondheidswinst dan al binnen, er komt nog maar weinig bij.’

Bron: Maarten Keulemans/ De Volkskrant

Winnock nieuws | winnock.nl/nieuws