‘De pijn bepaalt mijn leven niet meer’

De foto is gefingeerd

‘Al sinds mijn kindertijd heb ik last van zenuwpijn in mijn armen en handen. Sinds ik kinderen heb, is de pijn erger geworden. In de zomer van 2018 werd het zo heftig dat ik hulp heb gezocht. Ik ben toen geopereerd aan mijn handen, waarbij er zenuwen zijn omgelegd. Helaas heeft dit niet geholpen.

Frustratie

Ik heb van alles geprobeerd: braces, fysiotherapie, chiropractie. Ik ben binnenstebuiten gekeerd in het ziekenhuis door de neuroloog en heb MRI-scans gehad. Er is zelfs geprikt op eventuele vitaminetekorten. Maar er kwam niets uit. De oorzaak is onbekend, en daar moet ik het mee doen. Dat is ongelooflijk frustrerend en geeft mentaal een grote klap.

Ik werkte 16 uur, verspreid over 3 tot 4 dagen. Maar dat ging niet meer. Op mijn werk waren ze gelukkig heel meewerkend en kreeg ik aangepaste diensten. Ik slikte medicatie tegen de pijn, maar dat is geen duurzame oplossing. De bedrijfsarts begon toen over Winnock. Het was al duidelijk dat ik niet kon re-integreren in mijn baan, maar ik kreeg het traject cadeau van mijn werkgever. Daar ben ik nog steeds dankbaar voor.

De holistische benadering van Winnock sprak me meteen aan. Het traject bestaat uit twee intensieve weken waar je iedere dag samenkomt met andere cliënten. Het voelde bij Winnock als een warm bad. In korte tijd word je een soort familie. De focus ligt op jou persoonlijk, in plaats van een zo snel mogelijke terugkeer naar werk. Iedereen staat voor je klaar en er zijn 0 vooroordelen. Je volgt voornamelijk groepssessies. Daarnaast zijn er negen persoonlijke gesprekken, waarvan drie met een supporter. Als ik behoefte had aan nog een 1-op-1-moment met één van de behandelaars, dan was dat ook geen probleem.

Omgaan met angst

Als ik niet lekker in mijn vel zit, schiet ik snel in de paniekstand. In plaats van mijn angsten te vermijden, zo leerde ik, moet ik erdoorheen. Op mijn eigen tempo, maar ik moet er doorheen. Omdat ik groter ben dan mijn angst. Wat voel je? Kun je er een vorm aan geven? Zakt het? Het zijn voorbeelden van vragen die op zo’n moment aan me werden gesteld. Deze aanpak wierp z’n vruchten af.

Meer tijd voor jezelf

Ook de mindfulness-lessen hadden een positief effect op mij. Ik leerde om beter contact te maken met mijn lijf. Ik vond het fijn om na deze lessen wat langer te douchen dan ingepland stond. Dit gaf ik aan bij de behandelaar. Natuurlijk kon dat, hoorde ik. ‘Maar dan kom ik te laat voor het volgende programmaonderdeel!’ wierp ik tegen. ‘Nou en?’, zei hij. ‘De wereld vergaat niet. Je moet goed voor jezelf zorgen, dan ben je maar wat later.’

Aan mezelf denken, dat had ik eigenlijk al heel lang niet meer gedaan. Alles stond in dienst van mijn gezin. Ook legde ik mezelf veel druk op. Sinds mijn traject bij Winnock gaan mijn kinderen wel eens een weekendje uit logeren, zodat ik wat tijd heb voor mezelf.

Ook ben ik weer aan het werk. Via Winnock! Ik werk op de afdeling bloedafname. Mijn diensten zijn regelmatig, zodat mijn man -die nog wel onregelmatige diensten heeft- en ik ons niet meer in onmogelijke bochten hoeven te wringen. Op deze manier hebben we meer tijd voor de kinderen en voor elkaar. Financieel ben ik erop achteruitgegaan, maar de rust die ik nu ervaar is niet in geld uit te drukken.

En mijn klachten? Die heb ik onder controle. Heel soms heb ik nog pijn, maar het bepaalt mijn leven niet meer. Als je me dat twee jaar geleden had gezegd, had ik je niet geloofd.’

Het streven bij Winnock is dat we cliënten na behandeling weer gezond kunnen laten functioneren met een duurzaam resultaat. Vandaar dat we hen graag hun eigen ervaring laten vertellen. Heb je vragen naar aanleiding van dit verhaal? Neem dan contact op met Winnock via 088 – 94 66 600.