Solk en Dramadriehoek
- 17 juli 2015
Nascholing van Winnock Zorg voor verwijzers, (bedrijfs-)artsen, huisartsen en medisch specialisten.
Algemeen
U kent ze wel! Patiënten waarbij u de moed in de schoenen zinkt zodra u ze op uw agenda tegen komt. Mensen waarbij al van alles geprobeerd is en niets geholpen heeft. Waar behandelingen nooit het gewenste resultaat hebben gegeven en waarbij het een na het andere onderzoek heeft plaatsgevonden en waarbij nooit een eenduidige oorzaak is gevonden voor het ontstaan van de klachten en/of voor het aanhouden van die klachten. In de praktijk worden deze patiënten vaak als lastig ervaren en ze doen een groot beroep op uw hulpvaardigheid. Ze lijken zelf onvoldoende of geen verantwoordelijkheid te nemen voor de situatie waarin ze zijn terecht gekomen en geven vaak aan geen eigen rol in het aanhouden van de klachten te herkennen. De hieruit voortvloeiende communicatie is vaak ineffectief en leidt al te gemakkelijk tot wat wij noemen: “De Dramadriehoek”!
2,5% van de Nederlandse bevolking heeft SOLK. De spreekuren bij de huisarts worden echter voor 40 a 50% bevolkt door deze groep patiënten. We mogen dus aannemen dat ook u als bedrijfsarts deze patiënten vaak op uw spreekuur ziet. Dat leidt tot onnodig veel druk omdat we juist bij deze groep zien dat er al snel miscommunicatie ontstaat tussen arts en patiënt. Vaak vanuit allerlei aannames van te voren waardoor er een dynamiek ontstaat waar niemand meer verantwoordelijkheid voelt of neemt. Patiënt en hulpverlener raken daarmee in de Dramadriehoek.
De dramadriehoek is uitgedacht door Stephen Karpman. Hij was een leerling van Karl Jung en de dramadriehoek is een voortvloeisel uit de transactionele analyse. De dramadriehoek geeft een oorzaak aan wat er gebeurt als er sprake is van miscommunicatie tussen mensen of als relaties ontsporen. In de dramadriehoek is geen sprake van liefde maar van conditioneringen en patronen. De onderliggende oorzaak waarom mensen in de driehoek belanden is vaak behoeftes die ze opvullen door het contact met de ander. Dit is leven van buiten naar binnen. De behoeftes worden niet intern opgevuld en daarom is de ander nodig. Een andere oorzaak met een evenredig aandeel is angst. Als de angst niet intern wordt getransformeerd in vertrouwen, is er een voedingsbodem voor de driehoek.
Bij mensen met medisch onvoldoende verklaarbare lichamelijke klachten, zien we dat de hulpverlener en de patiënt vaak in de Dramadriehoek terecht komen en dat er wederzijds frustratie ervaren wordt. Er is echter een betere wijze van communiceren die wel wat oplevert en dat maken we zichtbaar vanuit de rollen binnen de Groeidriehoek.
Doel van deze nascholing
Naast een korte presentatie over SOLK en aspecten die leiden tot miscommunicatie, wordt ingegaan op de Dramadriehoek en de Groeidriehoek in een interactieve nascholing waarbij u als arts ook flink en met humor zal worden aangesproken op uw eigen communicatiestijl. Er is gelegenheid tot het inbrengen van casussen en/of het uitwerken van spreekuursituaties door middel van rollenspellen.
Accreditatie
3 punten.
Kosten
Er zijn geen kosten aan de nascholing verbonden!
Aanmelden
Momenteel (nog) geen data – Wij zijn druk voor u bezig met de planning!