Nieuwsoverzicht

 • Stress sloopt jonge werknemers
  15 april 2015

  Het is de belangrijkste verzuimoorzaak bij werknemers: stress. Was werkstress voorheen een probleem bij dertigers en veertigers, nu kampen ook steeds meer jonge werknemers met deze klachten.

  Lees verder
 • Maakt wandelen productiever?
  15 april 2015

  Natuurlijk is het geen nieuws dat wandelen gezond is. Echter, veel studies richtten zich op de langetermijneffecten van wandelen. In veel minder studies werd het effect van oefening op het dagelijkse humeur gemeten. En in slechts enkele studies werd gekeken naar de effecten van beweging terwijl mensen op hun werk zijn.

  Lees verder
 • Mantelzorger kent meer langdurend ziekteverzuim
  15 april 2015

  Het langdurig ziekteverzuim van medewerkers stijgt na het oppakken van mantelzorg. Vooral na twee jaar zorg.

  Lees verder
 • Standpunt NVAB-Bestuur over STECR Werkwijzer Arbeidsconflicten
  15 april 2015

  In de zesde versie van de STECR Werkwijzer Arbeidsconflicten staat volgens de auteurs de taak en functie van de bedrijfsarts bij arbeidsconflicten meer centraal dan in eerdere versies. Doel van de werkwijzer is het beperken van arbeidsverzuim en het bevorderen van de re-integratie, waarbij het accent ligt op het oplossen van de conflictsituatie. De werkwijzer beschrijft een beoordelende en een adviserende taak voor de bedrijfsarts bij ziekmeldingen in relatie tot arbeidsconflicten.

  Lees verder
 • Mogen werkgevers hun werknemers aanspreken op hun leefstijl?
  15 april 2015

  Werkgevers mogen best hun werknemers aanspreken op hun leefstijl als deze niet bevorderlijk is voor hun inzetbaarheid. Ruim de helft van de HR professionals heeft er geen probleem mee als een baas zich met de leefstijl van zijn medewerkers bemoeit. Dat is iets meer dan vorig jaar.

  Lees verder
 • Dure ‘weeffout’ in nieuw ontslagrecht
  15 april 2015

  Werknemers die na twee jaar ziekte arbeidsongeschikt raken, hebben na 1 juli recht op een transitievergoeding. Dit zou werkgevers wel eens 150 miljoen euro per jaar kunnen kosten.

  Lees verder
 • Winnock column: Vic Höppener, directeur
  17 maart 2015

  Sport vaste waarde in onze maatschappij, bijdrage van Pim Mulier.

  Lees verder
 • Over psychische klachten praat je niet…
  17 maart 2015

  38 procent van de werknemers wil op zijn werk psychische klachten verborgen houden. Maar de helft vindt het geen enkel probleem wanneer collega’s tobben met mentale problemen.

  Lees verder
 • Stress veroorzaakt niet alleen angst- en stemmingsstoornissen, het verkleint je brein ook
  17 maart 2015

  Chronische stress vergroot niet alleen het risico op lichamelijke ziektes en mentale aandoeningen als depressie, het zou ook letterlijk je brein verkleinen. Dat blijkt uit studies aan de Universiteit van Berkeley (Californië) en Yale. Gelukkig zijn er ook manieren om het verlies aan hersenmassa tegen te gaan.

  Lees verder
 • 6 Redenen waarom we dik worden op kantoor
  17 maart 2015

  6 op de 10 Nederlandse mannen zijn te dik, bijna de helft van de vrouwen heeft overgewicht. De kantooromgeving helpt daarbij niet.

  Lees verder