Gezondheid zorgmedewerker lijdt onder regeldruk

Zorgmedewerkers die een hoge regeldruk ervaren, hebben meer lichamelijke en geestelijke gezondheidsklachten. Dit blijkt uit de jaarlijkse Monitor Gezond werken in de zorg van Stichting IZZ, uitgevoerd onder meer dan 10.000 zorgmedewerkers.

Lichamelijke en emotionele uitputting, een hogere verloopintentie, minder bevlogenheid, een hoger verzuim en zorggebruik voor geestelijke klachten. Al deze zaken komen beduidend vaker voor wanneer zorgmedewerkers een hoge werkdruk ervaren.

Geen nut

Tussen de 60 en 70 procent van de zorgmedewerkers geeft aan dat de regels en administratie veel tijd kosten en werkdruk veroorzaken. Daarnaast is er ook een aanzienlijke groep van 20-30 procent van de zorgmedewerkers die een groot gebrek aan functionaliteit ervaart en het nut er niet van inziet.

Wanneer zorgmedewerkers aangeven dat ze geen nut ervaren én te veel tijd kwijt zijn aan regels en administratie, is dit een recept voor gezondheidsklachten. Uit de Monitor Gezond werken in de zorg blijkt dat deze groep significant slechter scoort op lichamelijke en emotionele uitputting.

Verzuim

De analyses van IZZ laten zien dat de ervaring van regeldruk een belangrijke voorspeller is voor verzuim en het gebruik van psychische zorg onder zorgmedewerkers. Het aandeel dat verzuimt wegens werkgerelateerde klachten ligt bijna twee keer zo hoog onder deze groep medewerkers.

Bron: Skipr.nl

Winnock nieuws | winnock.nl/nieuws