De combinatie van bewegen en praten: dat werkt bij Winnock

Collega aan het woord

Een gezond hoofd in een gezond lijf en vice versa, daar gelooft Sharda Roeplal in. Al sinds 2002 werkt ze als GZ psycholoog bij Winnock. Ze helpt bijvoorbeeld mensen die een ongeluk hebben gehad of kampen met onverklaarbare pijnklachten en mentale klachten. “Met een team van psychologen, revalidatieartsen, bewegingsdeskundigen en re-integratiedeskundigen werken we intensief samen, zodat onze cliënten weer goed kunnen functioneren in de maatschappij.” 

Het bijzondere aan het programma van Winnock is de combinatie van praten en bewegen. In de intensieve fase volgen de cliënten een intensieve behandeling in een groep. De groep bestaat nu uit 4 a 7 personen. Samen volgen ze ‘praatsessies’, afgewisseld met beweegsessies. Daarnaast voeren ze ook een aantal individuele gesprekken.

Sharda: “Wij geloven én ervaren dat deze combinatie enorm goed werkt. Iemand die bijvoorbeeld constant rugpijn heeft, komt mentaal ook in een dip. Sommige mensen zitten al zo’n tijd klem met hun problemen, en bij ons zie je na drie weken al verandering. Dat geeft me veel energie.”

Elkaar versterken

Voor Sharda is haar werk na 19 jaar bij Winnock nog altijd uitdagend. “Geen sessie is hetzelfde. Doordat we binnen ons team veel verschillende disciplines hebben, kunnen we goed inspringen op wat iemand nodig heeft. We kennen elkaar goed, vullen elkaar aan en versterken elkaar. Ik heb bijvoorbeeld weleens iemand in de groep gehad die bij mij alleen maar in de emoties bleef hangen, ik kwam niet verder. Een bewegingsdeskundige heeft met oefeningen diegene letterlijk en figuurlijk weer in beweging gekregen. Mooi en bijzonder dat we zo vanuit ons eigen vakgebied allemaal kunnen bijdragen aan het proces van onze cliënten.”

Altijd in ontwikkeling

Het vakgebied van Sharda verandert, en daarin ontwikkelt zij graag mee. “We hebben natuurlijk intervisie met elkaar. Verder is er binnen de kaders van Winnock ook altijd veel mogelijk. Je kunt bijvoorbeeld aanhaken bij cursussen vanuit het Zorg van de Zaak netwerk en er worden ook interne opleidingen verzorgd.  Momenteel werken we veel met Acceptance and Commitment Therapy (ACT), dit is de meest recente methode van gedragstherapie. Verder heb ik zelf bijvoorbeeld een opleiding psychodrama en een cursus over slaap gevolgd. Ook zijn er collega’s die de EMDR opleiding hebben gevolgd. Het leuke is dat je dit meteen in de praktijk kunt toepassen, en daar ook alle ruimte voor krijgt.”

Afwisselend werk

Naast haar werk als psycholoog heeft Sharda ook andere taken. “Ik voer sollicitatiegesprekken, doe werkbegeleiding en ben voorzitter van de Vakgroep voor Psychologen binnen Winnock. Ik vind de afwisseling erg leuk. We werken in Den Haag in een klein en gezellig team. Op het moment gaat alles vanwege coronamaatregelen digitaal, maar op kantoor lunchen we iedere dag samen en hebben we het leuk met elkaar. Om bij ons te kunnen werken, heb je onder andere flexibiliteit en humor nodig.  Als er iemand uitvalt, dan pakt een collega dat werk op. Zo kan het wel eens voorkomen dat je als psycholoog een beweegsessie overneemt. Leuk toch?”

Wil jij je net als Sharda bij Winnock ontwikkelen?