Werk jij al mindful?

Mindfulness, het klinkt sommige ‘nuchtere Nederlanders’ toch wat zweverig in de oren. Maar volgens experts is deze vorm van aandachtstraining juist een zeer praktisch hulpmiddel om je prestaties te verbeteren.

Dit zijn de voordelen volgens Wibo Koole, organisatieadviseur, mindfulnesstrainer en schrijver van het boek Mindful Werken: “Door mindfulness kun je je beter concentreren. En je leert aandachtiger te luisteren, wat helpt om op werk effectiever te communiceren. Ook leert het je beter en veerkrachtiger met spanning omgaan. En niet vast te zitten in gedachten zodat je niet hoeft te piekeren. Zo helpt het om beter te slapen. Op de lange termijn kan mindfulness zelfs helpen om de bloeddruk en hartslag laag te houden.”

Maar hoe breng je dit nou in de praktijk in je werk? Dit kan bijvoorbeeld door taken één voor één op te pakken, aldus Jelle Hermus van het online platform soChicken. “Blijf met je volledige aandacht bij iets tot het af is, of tot je de afgesproken tijd hebt bereikt. Dat zorgt ervoor dat je meer plezier en rust krijgt in je werk. En dat je meer voor elkaar krijgt dan wanneer er steeds appjes, collega’s of andere taken tussendoor komen.”


Pas jij mindfulness al toe? Dit is een van de vaardigheden die onze cliënten kunnen helpen. We begeleiden werknemers die uitvallen in korte tijd vanuit een multidisciplinaire aanpak. Zo leren mensen omgaan met lichamelijke en psychische klachten. Lees hierover meer.