Moe, zo ontzettend moe

“Moe, onverklaarbare krampen in mijn handen, veel ziek, zwak en misselijk, een zere rug, Niet bepaald een omschrijving die past bij een jonge vrouw van 28 jaar, toch? Precies, dat dacht ikook! Om die reden besloot ik dan ook, gewapend met mijn vage klachten, een bezoek aan de huisarts te brengen. Zij ontdekte een vitaminetekort, maar gaf verder de diagnose: gezond. Geweldig nieuws natuurlijk, maar waarom voelde dat dan niet zo?

Mijn huisarts begon haar zoektocht naar de oorzaak van mijn klachten en vroeg naar een omschrijving van een doorsnee (werk)dag. Dit was een slimme zet, want zo merkten we beiden dat hier een oorzaak gevonden zou kunnen worden. Op mijn werk deelde ik mijn ervaringen van bij de huisarts en mijn direct leidinggevende besloot de hulp van de bedrijfsarts in te schakelen. Mijn bedrijfsarts keek vervolgens mee naar mijn situatie en adviseerde een aantal mogelijke oplossingen. Een bezoek aan Winnock was een van deze opties en zo werd snel een kennismakingsgesprek ingepland.

Nou, daar vond ik aanvankelijk dus van alles van. Heb ik echt zo’n programma nodig? Wat gaat er allemaal op me afkomen? Stel ik me niet ontzettend aan? Wil ik hier eigenlijk wel in investeren en wat gaan medewerkers van Winnock daar wel niet van me denken? Ik kom net op de arbeidsmarkt kijken. Ze zien me aankomen!

En tegelijkertijd wist ik ook dat als ik echt iets wilde verbeteren aan mijn situatie ik op dit moment niet meer voldoende geholpen was met een cursus beter plannen of een aantal lessen mindfulness.

Inzichten toepassen op je eigen leven

Gedurende de aanloop naar het eerste kennismakingsgesprek heb ik namelijk regelmatig nagedacht over mijn situatie en eerlijk is eerlijk. Ik kon heel goed verwoorden waar het ‘mis’ ging en ik was zelfs in staat mogelijke oplossingen te bedenken, maar die oplossingen ook echt ‘leven’? Nee, dat vond ik moeilijk en dat lukte me niet alleen. Ik hoopte dan ook dat de medewerkers van Winnock mij hierbij konden helpen.

Een kennismakingsgesprek, verschillende vragenlijsten en een ochtend waarop ik met verschillende medewerkers van Winnock heb besproken later, startte ik met mijn intensieve fase en zo verruilde ik mijn dagen voor de klas voor dagen bij Winnock. Ik volgde in groepsverband verschillende sessies en bewoog elke dag in de sportzaal.

Tijdens de sessies werd ons een breed scala aan informatie aangedragen en tijdens de bewegingsmomenten werden we uitgenodigd om het ‘geleerde’ in de praktijk toe te passen. Hier werd de vertaalslag gemaakt naar het ‘leven’ van je inzichten. De vertaalslag waar ik naar zocht!

En verder heeft de intensieve fase niet voor niets deze naam gekregen, natuurlijk!

De intensieve fase zet een verandering in gang. En zoals dat gaat met veranderingen zorgde deze verandering allereerst voor de nodige chaos! Als vrienden of familieleden vroegen waar ik mee bezig was en hoe ik mijn dagen bij Winnock ervaarde, vertelde ik dat het voelde alsof ik mijn huis opnieuw aan het inrichten was. Mijn gehele inboedel werd kritisch bekeken. Wil ik bepaalde meubelstukken houden? Moeten ze een andere plek krijgen? Zou ik er iets aan kunnen veranderen of moeten bepaalde meubelstukken bij het grofvuil, omdat ze simpelweg niets meer bijdragen? Je begrijpt de metafoor….Die inboedel staat natuurlijk voor gewoonten. En gewoonten voelen gewoon, maar zijn ze dat eigenlijk wel? Heel interessant om jezelf die vraag een keer te stellen!

Al die sessies en de meer sportieve momenten bracht ik door met mijn groep. Je leest het goed. Je gaat in groepsverband aan de slag met behoorlijk persoonlijke thema’s. Ook daar kun je veel van vinden, want het is immers niet niks wat je met elkaar deelt. Ikzelf heb het contact met mijn groep echter als ontzettend positief ervaren. Ik heb vaker met een brok in mijn keel geluisterd naar de verhalen van anderen, omdat het zo herkenbaar was en ik heb veel moois kunnen leren van de ervaringen van anderen. Ik heb weerstand zien veranderen in verbinding en tot slot biedt het simpelweg troost als je merkt dat je er niet alleen voor staat!

Het feit dat Winnock vanuit een groepsverband te werk gaat, wil overigens niet zeggen dat er geen mogelijkheid tot een-op-eencontact bestaat. We werden voortdurend uitgenodigd om, op het moment dat we daar behoefte aan hadden, in gesprek te gaan met een van de medewerkers. Ook heb ik medewerkers soms het initiatief tot een dergelijk individueel gesprek zien nemen. Ikzelf heb hier geen gebruik van gemaakt. Het contact tijdens de sessies was voor mij immers voldoende. Wel heb ik bij mijn groepsgenoten gezien dat deze individuele momenten hen ontzettend goed hebben gedaan!

Investering van werkgever

En na die intensieve fase beweeg je natuurlijk weer al dan niet langzaam of in een hoger tempo in de richting van je werk. Ik heb het geluk dat mijn werkgever optimaal in mijn deelname aan Winnock heeft geïnvesteerd. Dit betekent concreet dat er gesprekken hebben plaatsgevonden met mijn leidinggevende en dat ik tijdens de sessies aan de slag ben gegaan met een werkhervattingsplan. Dat was fijn! Tijdens het opstellen van dit plan kon ik namelijk naast mijn eigen opgedane kennis ook gebruik maken van de expertise van Winnock. ‘Haalbaarheid’ is hierin het sleutelwoord geweest. Ga aan de slag met doelen die je geen paniek, maar juist een krachtig gevoel opleveren.

Klinkt eenvoudig, toch? Helaas! Dat is het niet! Want hoe ontzettend vaak vragen we te veel van onszelf en hoe gemakkelijk is het om in oude gewoonten te vervallen? Het antwoord van Winnock hierop? De terugkomsessies! Deze zijn vooraf ingepland en staan in het teken van reflectie. Ben je nog in de richting aan het bewegen waar je naartoe wilt of moeten we de koers toch bijstellen?

Inmiddels zijn we al een heel stuk opgeschoten in mijn jaar bij Winnock. Mij wacht nog een terugkomdag en dan zit het er alweer op. Best een mooi moment dus om de resultaten te bespreken, want zeg nu zelf: dit hele avontuur moet wel iets opleveren. Prestatiegericht als we met z’n allen zijn, willen we natuurlijk ook resultaat zien.

En die resultaten, zo merk ik nu, zijn niet zo eenvoudig in taal te vangen.

Ik heb bij Winnock geleerd beslissingen te nemen die goed zijn voor mij, bewust te kiezen voor rust, me niet meer te laten verleiden tot het meegaan in de koers van anderen, maar juist mijn eigen plan te volgen. Deze vernieuwde mindset maakt dat ik hardop durf te zeggen dat het hartstikke goed met me gaat. Ik ben heus nog wel een keer moe! Ik werk heus nog wel een keer te lang door en af en toe zeg ik ook nog wel een keer ‘ja’ terwijl het een ‘nee’ had moeten zijn. Deze voorbeelden zijn nu echter uitzonderingen geworden. Ze zijn geen regel meer. En dit verschil maakt dat ik me energiek, krachtig, opgewekt en uitgerust voel.

En dan richt ik nu mijn woord tot jullie als mogelijke, nieuwe cliënten van Winnock. Ik zou hier veel woorden voor kunnen gebruiken, maar het is eigenlijk heel simpel. Gun jezelf een kennismakingsafspraak en ga ervaren of Winnock bij je past. Niet, omdat de oplossingen voor al je ‘problemen’ op een presenteerblaadje worden aangedragen, maar wel, omdat je in een ontzettend prettige omgeving op een geweldige manier wordt uitgenodigd om deze oplossingen zelf te ontdekken. Niet, omdat ze je klachten kunnen doen verdwijnen, maar wel omdat ze je op een andere manier naar deze klachten kunnen leren kijken en niet, omdat het ontzettend zwaarmoedig is, maar juist wel omdat je er een fijne tijd tegemoet gaat. En ik kan het zeggen, want ik ben je in deze voor gegaan!”

Het streven bij Winnock is dat we cliënten na behandeling weer gezond kunnen laten functioneren met een duurzaam resultaat. Vandaar dat we hen graag hun eigen ervaring laten vertellen. Heb je vragen naar aanleiding van dit verhaal? Neem dan contact op met Winnock via 088 – 94 66 600.