“Ik wilde weer een goede moeder voor mijn zoon kunnen zijn”

Liza is een 50-jarige vrouw geboren in Rotterdam en wonend in Vlaardingen. Zij is alleenstaand en heeft een zoon van inmiddels achttien jaar, die net met een HBO-studie is begonnen. Liza volgde het afgelopen jaar een traject bij Winnock. Ze had bij de start van het traject geen werk. Recent heeft zij succesvol gesolliciteerd naar een functie bij de klantenservice van een groot bedrijf.

In een interview met René Rinck, Bewegings-/Re-integratiedeskundige en Relatiemanager bij Winnock, vertelt zij over de afgelopen periode. Ze vertelt haar verhaal energiek en vrolijk, een groot verschil met de periode voor het traject, zo zegt zij ook zelf. Er waren toen zelfs periodes dat ze het af en toe niet meer zag zitten.

Fysieke klachten leidden tot verslaving pijnmedicatie

“Ik had al tien jaar last van knieklachten. Deze werden steeds erger. Ook mijn overgewicht hielp daar niet bij. In april 2018 ben ik uiteindelijk geopereerd aan mijn knie en werd er een ‘halve’ knieprothese ingebracht. Na de operatie bleef ik forse pijn in mijn knie houden. Ik nam inmiddels zo veel en vaak sterke pijnmedicatie dat ik constateerde dat ik eraan verslaafd was geraakt. Als ik onvoldoende pijnstillers in huis had, sloeg de paniek toe. In deze periode lag ik soms hele dagen op bed en werd ik steeds onverschilliger. Zelfs mijn forse financiële problemen konden me niets meer schelen”.

Vanwege de aanhoudende klachten werd er een multidisciplinair traject geadviseerd. Liza werd door de arts naar Winnock verwezen. Inmiddels was zij al fors afgevallen.

“Ik had nog nooit van Winnock gehoord. Nadat ik meer had gelezen op de website van Winnock, besloot ik een afspraak te maken voor een kennismaking”

Tijd voor verandering: ‘ik wilde weer een goede moeder kunnen zijn’

“Samen met mijn moeder bezocht ik de kennismakingsbijeenkomst van Winnock. Ik vond dat best heftig en dacht bij mezelf ‘Hoe ga ik dat volhouden zo’n intensieve periode van twee weken?’. Toch besloot ik dat het tijd was voor verandering. Ondanks de angst voor het onbekende besloot ik het traject door te zetten en maakte ik een afspraak voor het vervolg”.

Vanwege het forse en langdurige gebruik van de pijnstillers werden er extra gesprekken ingepland met de revalidatiearts, waarin een plan voor de afbouw werd opgesteld. Dit werd een van de belangrijkste doelen van Liza. “Ik wilde weer een goede moeder voor mijn zoon kunnen zijn en niet herinnerd worden als ‘de moeder die altijd op bed lag’.

Het afkicken in de intensieve fase was behoorlijk heftig. Maar ik werd bij de afbouw goed begeleid door Winnock. Uiteindelijk heb ik aan het eind van de intensieve fase, samen met een andere deelnemer, de laatste tablet Oxycodon door de wc gespoeld”.

Multidisciplinair?

“Ik was bij de start van mijn herstel, verbaasd dat er een multidisciplinair onderzoek gedaan werd. Ik dacht: ‘wat heeft een psycholoog nu te maken met mijn knieklachten?’”. Inmiddels is dit haar volledig duidelijk en moet ze hierom lachen. Liza vond het wel spannend: ze wilde graag door en zou ze nu toch nog worden afgewezen? “Ik was blij dat het sein na het onderzoek op groen stond en dat ik ingepland kon worden voor de behandeling.

Mijn belangrijkste doelen werden het volledig afbouwen van de pijnmedicatie en het weer kunnen fietsen. Als dit laatste zou lukken, zou ik minder thuis hoeven blijven omdat het openbaar vervoer nu eenmaal te duur voor me was.

Intensief op weg naar resultaat

In april 2019 ben ik gestart met de intensieve fase. Ik stroomde met een paar nieuwe deelnemers in bij mensen die al in de tweede week van de behandeling zaten. Ik verbaasde me over de verhalen hoe zij in korte tijd (een week) opgeknapt waren. ‘Wat gebeurt hier?’, dacht ik. Halverwege de eerste week had een deel van de “tweede-wekers” een terugval, iets dat ook mij in de tweede week overkwam.

Maar ik besefte me heel goed dat ik voor mijzelf kwam en heb me niet in negatieve zin laten beïnvloeden door de anderen, die gelukkig ook weer goed uit hun dip kwamen. Het intensieve traject in combinatie met het afbouwen van de medicatie zorgde ervoor dat ik veel moest huilen. Langzaamaan werd het me duidelijk dat het me zou helpen als emoties er zouden mogen zijn, dus ook verdriet en angst.

Een van de hoogtepunten tijdens de behandeling was het moment dat ik merkte dat ik de trapper van de hometrainer in de trainingszaal weer helemaal rond kon krijgen, waardoor ik ook weer zou kunnen gaan fietsen!

Overwinning

Kort na de intensieve fase, was de diploma-uitreiking van mijn zoon. Ik had me druk gemaakt, omdat ik niet wilde gaan huilen tijdens de diploma-uitreiking. Om de spanning wat te verminderen heeft mijn zoon zijn speech de avond ervoor al aan mij voorgedragen. Dit in combinatie met gesprekken met het begeleidend team van Winnock zorgde ervoor dat ik het meer kon loslaten en niet steeds bezig was met het ‘niet willen huilen’. Achteraf viel alles erg mee en heb ik zelfs kunnen genieten. Wat me ook steeds heeft geholpen was: rustig blijven ademen, voeten stevig op de grond en kijken op het lijstje op de koelkast wat ik al had gedaan om mijn doelen te behalen.

Een van mijn overwinningen in de periode van herstel,  was het fietsen naar een voetbalwedstrijd van mijn zoon, een flinke afstand. Ik had mijn zoon al verteld dat ik niet zou komen. Maar nadat hij alleen was vertrokken voor de wedstrijd, besloot ik toch mijn angst te gaan overwinnen. En doordat de wedstrijd een half uur later dan gepland begon was ik toch nog op tijd! “

Vol vertrouwen richting de toekomst

Nu, vier maanden na de behandeling, gaat het goed met Liza. Ze heeft er nu vertrouwen in dat zij zonder ondersteuning verder kan en heeft weer een leuk en gezellig leven. Zij is trots op zichzelf. Liza fietst weer veel en gaat driemaal per week naar de sportschool.

“Ik heb veel aan de begeleiding bij Winnock en het traject gehad. Ik vond het prettig dat er zo goed werd samengewerkt, dat ik niet alles vier keer hoefde te vertellen. Ik geef Winnock een 9: goede adviezen, een veilig gevoel, gezelligheid, luisterende oren en altijd bereikbaar.”

Het streven bij Winnock is dat we cliënten na behandeling weer gezond kunnen laten functioneren met een duurzaam resultaat. Vandaar dat we hen graag hun eigen ervaring laten vertellen. Heb je vragen naar aanleiding van dit verhaal? Neem dan contact op met Winnock via 088 – 94 66 600.