“Ik pleegde roofbouw op mijn lichaam én geest, maar zag dat lange tijd niet in”

‘Sorry, we kunnen niets meer voor je doen. Leer er maar mee leven.’ Deze woorden kreeg ik te horen in het ziekenhuis, nadat ik vorig jaar was geopereerd aan carpaal tunnel syndroom.

Ik heb artrose, en na de operatie waren mijn klachten enorm opgelaaid. Toen de pijn op z’n hoogtepunt was, had ik zelfs in de nacht last van uitschieters. Die hakten er echt in. Je ligt wakker, gaat piekeren en komt in een negatieve spiraal terecht. Mijn lichaam is lange tijd overprikkeld geweest doordat ik alles maar in de hoogste versnelling deed.

Die boodschap die ik kreeg in het ziekenhuis, viel enorm rauw op mijn dak; er spreekt geen enkele hoop uit. Dat zullen we nog wel eens zien, dacht ik. De reumatherapeut vertelde mij over Winnock. Mensen met chronische pijn leren hier hoe ze met hun klachten om kunnen gaan. Het sprak me meteen aan omdat ik volgens de reguliere medische wetenschap was ‘opgegeven’, maar nog zoveel strijdlust voelde.

Ik werk al 26 jaar op hetzelfde kantoor en zag mensen wel eens uitvallen met een burn-out. Dat vond ik altijd iets voor aanstellers. Daarnaast heb ik bijna mijn halve leven vechtsport bedreven op heel hoog niveau. Pijn heb ik altijd genegeerd. Niet zeuren, doorgaan! Die mentaliteit bracht ik ook mee naar mijn werk. Ondertussen pleegde ik roofbouw op mijn lichaam én geest, maar dat zag ik toen nog niet in. Tot ik uitviel.

Tijdens de groepssessies bij Winnock kwam ik erachter dat heel veel anderen ook te horen hadden gekregen dat ze maar met de pijn moesten leren leven. Ja, oké, maar hoe dan? We hebben collectief zitten janken, maar ook gebulderd van het lachen. Je steunt elkaar, zit er allemaal met hetzelfde doel. Dat groepsaspect werkt heel goed, je bouwt in korte tijd een hele hechte band op met elkaar.

Een combinatie van gesprekken, oefeningen en beweging

Bij Winnock stellen ze alles in het werk om je te helpen, via gesprekken, oefeningen en beweging. De feedback is soms pittig en confronterend, maar altijd met het doel om je inzichten te bieden zodat je verder komt. Ik kwam erachter dat mijn topsportmentaliteit voor 100% heeft bijgedragen aan mijn fysieke klachten. Ook maakte ik me druk om dingen waar ik geen invloed op heb. Achteraf denk ik: wat een verspilling van mijn energie.

Aan het begin van het intensieve traject, waarbij je twee weken lang iedere dag naar Winnock gaat, moest ik mijn doelen opschrijven. De lijst werd steeds langer. Dat kwam omdat ik steeds meer vertrouwen kreeg in mezelf, en dat het steeds duidelijker werd voor mezelf hoe ik in het leven en in mijn werk wil staan.

Haalbare doelen

Verder moet je je eigen re-integratieplan schrijven en dit presenteren aan de groep. Dat vind ik heel sterk: het dwingt je tot het stellen van haalbare doelen. En als je weer te hard van stapel wil lopen, word je daar door de anderen direct op gewezen. Uiteindelijk ben ik in zo’n twee maanden volledig gere-integreerd. Wat hieraan zeker heeft bijgedragen, is dat mijn werkgever mij alle vrijheid heeft gegeven.

Heb ik nog wel eens een lastig moment? Natuurlijk, ik ben ook maar een mens. Soms voel ik me onrustig worden, heb ik irritaties en wil ik me overal tegenaan bemoeien. Maar dan trap ik op de rem en neem ik een (mid)dag vrij. Dan ga ik lekker naar mijn moestuin, mijn hoofd leegmaken. Ook geef ik het eerder aan als ik ergens mee zit, ik krop het niet meer zo op.

Ik vind het fantastisch om te zien hoe ze bij Winnock mensen als ik weer op de rails krijgen. Als je aan de slag gaat met de tools die ze je geven, kan hun aanpak voor 99% van de mensen werken. Daar ben ik van overtuigd.’

Het streven bij Winnock is dat we cliënten na behandeling weer gezond kunnen laten functioneren met een duurzaam resultaat. Vandaar dat we hen graag hun eigen ervaring laten vertellen. Heb je vragen naar aanleiding van dit verhaal? Neem dan contact op met Winnock via 088 – 94 66 600.