“Ik multitask niet meer, maar richt me op één taak tegelijk. Dit maakt een wereld van verschil”

‘Al jaren liep ik rond met pijn aan mijn nek, rechterarm en -onderrug, die soms doorstraalde naar mijn been. Ik ben bij de neuroloog geweest, die een MRI-scan maakte om te kijken of ik een rughernia had. Ook waren er vermoedens van fybromyalgie. Iedereen inclusief ikzelf dacht dat mijn klachten puur fysiek waren. Pas veel later kwamen we erachter dat ik last heb van spierspanning.

Ik heb een zware baan. Omdat ik het goed wil doen werk ik hard, vaak in dezelfde houding. Achteraf heb ik te lang, te veel van mezelf gevergd. Op een gegeven moment kreeg ik last van tintelingen, pijn en krachtverlies. Ik heb op eigen initiatief allerlei behandelingen geprobeerd: fysiotherapie, chiropractie, dry needling en cupping, maar niets hielp.

Rond deze tijd heb ik mijn manager verteld dat het niet zo goed ging. Ik kreeg een aangepaste stoel. De huisarts schreef me ibuprofen en spierverslappers voor. Dat verdooft de pijn even, maar het is geen structurele oplossing. Ik wilde dat de pijn mijn dagelijks leven niet meer zou belemmeren. In 2018 ben ik zes weken uitgevallen en in 2019 heb ik me helemaal ziek moeten melden. Mijn re-integratie verliep moeizaam; ik had het gevoel dat de opbouw voor mijn manager niet snel genoeg ging.

Ik wilde dat de pijn mijn dagelijks leven niet meer zou belemmeren.

Via een bevriende collega kwam ik bij Winnock terecht. Ik kan me één van de eerste adviezen nog goed herinneren: ‘Ga vandaag twee keer tien minuten wandelen.’ Ik dacht: ik ga toch niet voor zo’n korte tijd naar buiten? Normaal wandel ik altijd minstens een uur! Maar dan had ik de rest van de dag geen energie meer. Inmiddels heb ik ervaren dat het belangrijk is om in beweging te blijven, maar wel met een intensiteit die haalbaar en passend is.

Lang was ik boos op mijn lichaam omdat het niet deed wat ik wilde. Maar dat heeft helemaal geen zin. Bij Winnock heb ik geleerd dat je zelf veel kan doen om de pijn vóór te blijven, want als je die ervaart is het eigenlijk al te laat. Ik neem nu micropauzes, waarin ik van houding wissel. Kletsen met een collega voelt niet meer als tijdverspilling, maar als een activiteit om me even ‘op te laden’. Ik multitask niet meer, maar richt me op één taak tegelijk. Dit maakt een wereld van verschil. En ik ben me door het doen van ademhalingsoefeningen en meditatie veel bewuster van mijn lichaam.

Bij Winnock heb ik geleerd dat je zelf veel kan doen om de pijn vóór te blijven, want als je die ervaart is het eigenlijk al te laat.

Het hele proces heeft veel losgemaakt, maar ook veel inzichten gegeven. Ik kom uit een niet-Nederlandse cultuur; mij is altijd bijgebracht dat ik veel respect moet hebben voor ouderen, en mensen als je baas. Hierdoor vind ik het moeilijk om mijn grenzen aan te geven. Maar in Nederland wordt er juist van je verwacht dat je initiatief toont. Omdat je bij Winnock naast de individuele begeleiding groepssessies volgt, kom je ook met anderen in aanraking die in hetzelfde schuitje zitten. Het was fijn dat er nog een dame was met dezelfde achtergrond als ik. We vonden herkenning bij elkaar.

Verder heb ik veel aan de wekelijkse supportgesprekken met mijn nichtje. Dit is ook iets wat vanuit Winnock wordt gestimuleerd. Zij geeft me een ‘tip’ en een ‘top’: een tip is opbouwende feedback en een top is een compliment.

Mijn re-integratieplan heb ik zelf opgesteld. Dit heb ik besproken met mijn nieuwe manager, iemand van Winnock en de verzuimbegeleider. Spannend vond ik dat wel, gezien de geschiedenis met mijn vorige manager. Maar gelukkig reageerde ze positief. We hebben nu wekelijks een telefoongesprek waarin we bespreken hoe het gaat en waar ik tegenaan loop. Mijn opbouw in werk gaat veel beter dan voorheen, omdat ik het op mijn eigen tempo doe en meer support voel. Mijn baan is nog steeds zwaar, maar ik kan er nu beter mee omgaan.’

Het streven bij Winnock is dat we cliënten na behandeling weer gezond kunnen laten functioneren met een duurzaam resultaat. Vandaar dat we hen graag hun eigen ervaring laten vertellen. Heb je vragen naar aanleiding van dit verhaal? Neem dan contact op met Winnock via 088 – 94 66 600.