‘Ik heb de regie over mijn leven terug’

‘Ik ben een perfectionist, iemand die de lat heel hoog legt. Ik stelde strenge eisen aan mezelf en zei nooit nee. Ook kan mijn baan, ik ben claimspecialist, behoorlijk stressvol zijn. Al met al resulteerde dit vorig jaar in overspannenheid en moest ik me ziekmelden.

De bedrijfsarts opperde dat een traject bij Winnock wel iets voor mij zou zijn. Hij vertelde dat je hier inzicht krijgt in je gedrag, patronen en valkuilen. Het sprak me meteen aan. Ook mijn manager had goede ervaringen met Winnock. Dat gaf de doorslag: het is belangrijk om door je werkgever gesteund te worden in je re-integratieproces.

Het traject begint heel intensief: twee weken dagelijks naar een Winnock-locatie voor groepstherapie, individuele gesprekken en beweging. Het groepsaspect heb ik ervaren als heel waardevol. Het was alsof me een spiegel werd voorgehouden. Dat doe ik ook, dacht ik geregeld als iemand uit de groep iets deelde.

Bij Winnock ben ik me bewust geworden van ‘energiegevers’ en ‘energielekkers’. Ze hebben me, heel concreet, een overzicht laten maken met daarin al mijn activiteiten. Toen ik dat bekeek, werd me opeens duidelijk waarom ik overspannen was geraakt. Wat moest ik veel van mezelf!

Mijn grote uitdaging is prioriteiten stellen. Word ik gelukkig van het wekelijks onderhouden van mijn tuin? Die vriend die ik van vroeger ken en met wie ik eigenlijk nog maar weinig gemeen heb, moet ik daar echt nog mee afspreken? En dat overwerken, krijg ik nou echt meer gedaan?

Bij Winnock heb ik veel inzichten opgedaan. Als ik mijn werk vandaag niet afkrijg, komt het morgen wel. Een 7 is ook goed genoeg, het hoeft niet altijd een 10 te zijn. Ook durf ik nu sneller om hulp te vragen. Ik zag dat altijd als een zwakte, maar nu weet ik dat het juist een kracht is. Ik breng ook veel meer tijd door met mijn gezin.

Wat mij ook helpt, en dat had ik nooit gedacht, is mindfulness. Vroeger had ik het idee dat dit veel te zweverig was voor mij, maar het is eigenlijk niets meer dan aandacht besteden aan je ademhaling. Toch heeft het meteen effect: ik voel me rustig worden en heb erna het gevoel dat ik dingen weer kan overzien.

Een traject bij Winnock kan heel zinvol zijn voor mensen die net als ik kampen met overspannenheid, maar je moet er wel voor openstaan. Denk ook niet dat je klaar bent als de behandeling ten einde is; het is een continu proces. Maar het is het waard: ik heb de regie over mijn leven terug.’

Het streven bij Winnock is dat we cliënten na behandeling weer gezond kunnen laten functioneren met een duurzaam resultaat. Vandaar dat we hen graag hun eigen ervaring laten vertellen. Heb je vragen naar aanleiding van dit verhaal? Neem dan contact op met Winnock via 088 – 94 66 600.