‘Er werd gezegd dat ik nooit meer in de zorg kon werken. En moet je me nu eens zien!’

‘Op mijn 16e begon ik met mijn werk in de ouderenzorg. Mijn lust en mijn leven. Na vier jaar kreeg ik last van lage rugpijn. Hier ben ik best lang mee doorgelopen; verzorgende is nu eenmaal een pittig beroep. ‘Het zal wel loslopen’, zei ik tegen mezelf.

Maar de klachten werden steeds erger, ze gingen me belemmeren in mijn werk. De rugpijn straalde uit naar mijn rechterbeen, ik kon er niet meer op staan. Ik heb hiervoor lang fysiotherapie gehad, alleen dit leverde helaas weinig op. Ondertussen werd ik onderzocht in het ziekenhuis. Uit een MRI-scan bleek dat ik last heb van slijtage tussen mijn vierde en vijfde ruggenwervel. Dat was best een klap voor mij. Ik ben begin twintig, en dan al slijtage!

Niet in de ziektewet

Ik kwam thuis te zitten. Achteraf ben ik te snel weer aan het werk gegaan. Als je niets verandert aan je werkomstandigheden en valkuilen zullen je klachten geheid opnieuw opspelen. In oktober 2019 belandde ik daarom opnieuw in de ziektewet. Mijn fysiotherapeut had mij al eens verteld over Winnock; via mijn huisarts heb ik toen een verwijzing gevraagd.

Ik kon snel starten. Omdat de coronamaatregelen net van kracht waren, verliepen de sessies via Zoom. Toen ik op een maandag inlogde en al die nieuwe hoofden zag, voelde dat wel een beetje onwennig. Maar we hadden meteen een klik. In totaal waren we met zijn zessen, plus de behandelaars. De intensieve fase duurde drie weken, iets langer dan bij het fysieke traject, omdat het te vermoeiend is om een hele dag te Zoomen.

Verbinding tussen fysieke en mentale kracht

In die drie weken heeft mijn vriend, met wie ik samenwoon, mij zien veranderen. Ik kwam er door Winnock achter dat ik erg leefde naar mijn klachten; die bepaalden wat ik wel en niet deed. Ik ging altijd maar door en kon mijn werk niet goed loslaten. En als ik me druk maak, worden mijn rugklachten ook erger. Het fysieke en mentale is nauw met elkaar verbonden, dat had ik me nooit écht gerealiseerd.

Ik heb geleerd om te centreren. Concreet betekent dit dat als ik lichamelijke klachten ervaar, ik even bij mezelf ‘incheck’ en stilsta bij wat ik nu precies voel en waar de pijn vandaan komt. Dit inzicht is huge voor mij. Ik ga nu heel anders met mijn lichaam om: ik pik signalen op en handel ernaar. Mijn klachten definiëren mij niet meer. Ook ben ik sinds mijn traject bij Winnock weer gaan sporten om mijn rug sterker te maken. Dat betaalt zich uit.

Toen ik thuiszat, werd er door allerlei mensen tegen mij gezegd dat ik nooit meer in de zorg kon werken. Bij Winnock zeiden ze: ‘Esther, jij kunt doen wat je wil.’ Dit heeft mij zoveel kracht gegeven. Het heeft ertoe geleid dat ik weer een groot deel van mijn oude uren werk. In mijn eigen functie, maar wel op een andere afdeling. Ik wilde graag met een schone lei beginnen. Gelukkig hebben mijn leidinggevende en de bedrijfsarts mij altijd gesteund tijdens mijn traject. En het mooiste? Ik werk pijnvrij.’

Het streven bij Winnock is dat we cliënten na behandeling weer gezond kunnen laten functioneren met een duurzaam resultaat. Vandaar dat we hen graag hun eigen ervaring laten vertellen. Heb je vragen naar aanleiding van dit verhaal? Neem dan contact op met Winnock via 088 – 94 66 600.