‘Ik sta nog steeds versteld van wat de behandeling bij Winnock me heeft gebracht’

Al zo’n vier jaar lang had ik last van pijn in mijn onderrug en schouders. Ik heb van alles geprobeerd: van fysiotherapie en zwemmen tot massages, maar niets hielp  langdurig. Ondertussen leken mijn klachten alleen maar  toe te nemen, ik viel zelfs periodes uit op het werk. Op een gegeven moment vroeg ik om een aangepaste stoel en zo kwam ik bij de bedrijfsarts terecht. Zij luisterde naar mijn verhaal en adviseerde mij om een traject te volgen bij Winnock. Ik had hier nog nooit van gehoord, maar van de informatie die de bedrijfsarts mij gaf en die ik las op de website van Winnock werd ik  meteen enthousiast. Het interdisciplinaire aspect van de behandeling sprak me erg aan. Er wordt niet alleen gekeken naar je fysieke klachten maar ook naar je mentale gesteldheid.

Eerst kreeg ik een introductiegesprek met de psycholoog. Tot mijn verbazing werd ik heel emotioneel. Kennelijk had ik allemaal gevoelens opgekropt en die kwamen er tijdens dat gesprek uit. Toen besefte ik dat er misschien meer bij mij speelde dan alleen lichamelijke klachten. Na nog een paar gesprekken met andere behandelaars besloten we dat ik kon starten met het traject. De eerste twee weken is de intensieve fase. Je gaat dan iedere werkdag naar Winnock en volgt daar met andere cliënten een dagprogramma. In mijn geval bestond dit uit groepstherapie, individuele therapie en beweging.
Wat mij meteen opviel, is hoe goed de samenwerking tussen de specialisten is. Je hoeft niet steeds opnieuw je verhaal te doen omdat iedereen volledig op de hoogte is van jouw situatie en dossier. De lijnen zijn kort en de verschillende onderdelen sluiten naadloos op elkaar aan.

Luisteren naar je lichaam

Ik heb veel inzichten opgedaan tijdens mijn traject bij Winnock. Ik ben een perfectionist en ging altijd maar door. Bij Winnock heb ik geleerd dat ik mezelf op deze manier de vernieling in werk. Dat korte pauzes en ontspanning nodig zijn om goed te functioneren. Ook stond ik nooit stil bij mijn gevoel. Vandaar dat mijn emoties tijdens het traject vaak erg hoog zaten. Ik heb moeten leren luisteren naar mijn lichaam, en de signalen die het geeft. Toen ik al iets verder was in het traject, liep ik de sportruimte in van Winnock en keek ik naar de verschillende toestellen. Ik dacht: vroeger zou ik al die toestellen in één keer willen afwerken. Net als de overvolle takenlijst op mijn werk, die moest van mezelf ook altijd af. Nu weet ik dat ik beter twee toestellen -of taken- kan kiezen. Het hóeft niet allemaal tegelijk.

Tijdens de groepssessies, als we rollenspellen deden, merkte ik dat ik erg direct en fel communiceer. Mensen schrikken daarvan. Ook op mijn werk liep ik hier vaak tegenaan. Maar het mooie is: als je je van dit soort gedragingen bewust wordt, kun je ze ook veranderen. Ik laat nu nog steeds van mezelf horen maar uit mezelf bedachtzamer en rustiger. De specialisten bij Winnock hebben me verder doen inzien hoe belangrijk structuur is. Ik maak nu iedere ochtend een dagindeling en stel mezelf de volgende vragen: wat kan ik aan en wat is belangrijk voor mij vandaag?  Ik bouw daarbij voldoende rustmomenten in. Vroeger maakte ik bijna nooit tijd voor een praatje met een collega, nu start ik er vaak mijn dag mee. Ik krijg er namelijk een positief gevoel van en dat wil ik vasthouden.

Juiste mindset

Sinds mijn traject is afgerond, nu zo’n drie maanden geleden, ben ik zo goed als klachtenvrij. Heel soms speelt mijn rug nog op, tijdens drukke periodes. Het verschil met vroeger is dat ik de signalen meteen herken. Dan spreek ik mezelf toe: Laila, luister naar je lichaam! En zo voorkom ik dat het erger wordt. Ik word daarbij gecoacht door mijn leidinggevende, die het hele traject achter mij heeft gestaan. Ik sta nog steeds versteld van wat de behandeling bij Winnock me heeft gebracht. Als je er met de juiste mindset ingaat, bereid bent om aan jezelf te werken en bepaalde gewoonten te veranderen, is er heel veel mogelijk.’

Het streven bij Winnock is dat we cliënten na behandeling weer gezond kunnen laten functioneren met een duurzaam resultaat. Vandaar dat we hen graag hun eigen ervaring laten vertellen. Heb je vragen naar aanleiding van dit verhaal? Neem dan contact op met Winnock via 088 – 94 66 600.