Veerkracht lost veel op, maar niet alles

Onze interesse in veerkracht neemt toe in stressvolle of moeilijke situaties. Zoals nu, in de coronacrisis. Richta IJntema is organisatiepsycholoog en recent gepromoveerd op dit onderwerp. In Trouw stelt ze: “Het coronavirus brengt voor veel mensen een hele hoop stressvolle situaties bij elkaar. Er is niet alleen de dreiging om ziek te worden, maar ook de verplichting om thuis te werken en de onmogelijkheid om naar een verjaardag kunnen. Het is zaak niet alle misère op een hoop te gooien. Kijk naar wat jou stress geeft. Kun je niet goed thuiswerken omdat je kinderen hebt, of geen eigen werkplek, of geen goede wifi? Kun je daar hulp voor zoeken? Kun je je op een of andere manier voorbereiden op wat gaat komen?”

Verder geeft ze mee dat we juist nu mild voor onszelf en anderen moeten zijn: “Gun elkaar dat we het soms even niet zien zitten en dat herstel tijd kost. We leggen soms de lat zo hoog. We zijn adaptief, onze biologie is erop ingesteld om ons aan te passen, maar dat gaat niet zonder slag of stoot.”

Bij Winnock helpen we je als je vastgelopen bent, bijvoorbeeld door te veel stress. We kijken daarbij naar wat er nog wél kan. Lees hier meer over waarvoor je bij ons terecht kunt.