Nieuwsoverzicht

 • De positie van de bedrijfsarts
  16 juni 2015

  De positie van de bedrijfsarts blijft een heet hangijzer. Minister Asscher van SZW wil met een wetswijziging onder meer die positie versterken. Asscher signaleert dat er een aantal problemen spelen rond de positie van de bedrijfsarts.

  Lees verder
 • Oproep: 100.000 banen bloeien, medewerking van werkgevers wordt gevraagd!
  22 mei 2015

  VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland willen mensen met een arbeidsbeperking aan een reguliere baan in bedrijven helpen. Die 100.000 banen moeten er in 2026 zijn. Vanuit dit project doet Aart van der Gaag (boegbeeld van VNO-NCW, MKB Nederland en LTO voor dit project en tevens voorzitter van de ABU) de volgende oproep aan alle werkgevers in Nederland:

  Lees verder
 • Jouw houding bepaalt het gesprek
  15 mei 2015

  Iedereen beïnvloedt elkaar. We hebben het alleen niet altijd door. Toch valt er veel winst te boeken als je weet wanneer je invloed uit wilt oefenen en hoe je dat dan aanpakt.

  Lees verder
 • Bepalen van kans op SOLK aan de hand van de verwijsbrief van de huisarts
  13 mei 2015

  In de multidisciplinaire richtlijn Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten (SOLK) wordt geïntegreerde somatisch-psychologische diagnostiek en behandeling aangeraden voor patiënten met SOLK. In de praktijk vindt er vaak eerst somatische diagnostiek plaats, en wordt de patiënt pas aan het eind van dit traject verwezen voor psychologische behandeling. Het zou effectiever zijn als een geïntegreerde aanpak bij de verdenking van SOLK al start bij de eerste verwijzing door de huisarts.

  Lees verder
 • Dalend ziekteverzuim
  13 mei 2015

  Het ziekteverzuim is ons land sinds 1996 niet meer zo laag geweest. Vorig jaar waren namelijk gemiddeld 38 op de 1000 werknemers ziek. Daarmee daalde het verzuimpercentage tot 3,8 procent, blijkt uit cijfers van het CBS.

  Lees verder
 • 3 tips voor gezond langer doorwerken
  13 mei 2015

  We werken in Nederland tot op steeds hogere leeftijd door. Hoe kan de zorg voor gezondheid daar bij helpen? De Raad voor Volksgezondheid en Zorg (RVZ) geeft drie aanbevelingen.

  Lees verder
 • Onderzoeksresultaten enquête Winnock website, nieuwsbrief en kalender
  13 mei 2015

  Vorige maand hebben wij u gevraagd deel te nemen aan een online onderzoek met als doel onze dienstverlening te verbeteren en beter aan te laten sluiten op uw wensen m.b.t. onze website, nieuwsbrief en kalender.

  Lees verder
 • Winnock column: Vic Höppener, directeur
  15 april 2015

  Het brein bepaalt alles?

  Lees verder
 • Dik worden ontstaat tussen de oren
  15 april 2015

  Bij de een vliegen de kilo's eraan, de ander kan eten wat hij wil zonder dik te worden. Twee studies leggen de vinger op tientallen genetische signalen die de aanleg voor overgewicht regelen. De erfelijke aanleg voor overgewicht zit - letterlijk - tussen de oren. Mensen bij wie zwaarlijvigheid 'in de familie' zit, hebben gek genoeg vooral anders werkende hersenen.

  Lees verder
 • Stress sloopt jonge werknemers
  15 april 2015

  Het is de belangrijkste verzuimoorzaak bij werknemers: stress. Was werkstress voorheen een probleem bij dertigers en veertigers, nu kampen ook steeds meer jonge werknemers met deze klachten.

  Lees verder