Nieuwe werkwijzer Poortwachter
- 16 mei 2017
UWV heeft de nieuwe Werkwijzer Poortwachter beschikbaar gesteld. Dit is de opvolger van de Werkwijzer RIV-toets in de praktijk.
Wanneer een werknemer ziek wordt, hebben zowel hij als zijn werkgever in de eerste twee ziektejaren de primaire verantwoordelijkheid van verzuimbegeleiding en re-integratie. Hierbij kunnen zij zich laten ondersteunen door een arbodienst of bedrijfsarts en eventueel andere deskundigen, zoals arbeidsdeskundigen.
Poortwachterstoets
Het doel van deze inspanningen is om het verzuim zo kort mogelijk te laten duren en instroom in de Wet WIA te voorkomen. Kan de werknemer na twee jaar nog zijn werk niet hervatten, dan beoordeelt UWV het recht op een WIA-uitkering aan de hand van de Poortwachterstoets. Deze toets kent meerdere stappen.
Voldoende re-integratieresultaat?
UWV beoordeelt allereerst of er voldoende re-integratieresultaat is bereikt. En als dat niet zo is, of werkgever en werknemer samen gedurende de eerste twee jaar van ziekte voldoende inspanningen hebben gedaan om de functionele mogelijkheden zo veel mogelijk te vergroten. Ook kijkt UWV of de bestaande arbeidsmogelijkheden zo goed mogelijk worden benut. Dat kan zijn in het eigen bedrijf of bij een ander bedrijf.
Loondoorbetalingsplicht werkgever
Na een positief oordeel over de geleverde inspanningen wordt het recht op uitkering beoordeeld. Bij een negatief oordeel wordt de beoordeling van het recht op uitkering opgeschort. De loondoorbetalingsplicht van de werkgever wordt met maximaal 52 weken verlengd. Na reparatie van de vereiste re-integratie-inspanningen kan de werkgever een bekortingsverzoek indienen. De verlengde loondoorbetaling hoeft dan geen 52 weken te duren.
Richtlijn voor werkgevers en werknemers
Met de werkwijzer wil UWV werkgevers, werknemers en degenen die hen ondersteunen een richtlijn geven van wat in de praktijk wordt verwacht in de eerste twee ziektejaren.
Naast actualisering van de vorige werkwijzer, biedt het nieuwe document meer handvatten bij de inzet van het tweede Spoor. Ook omvat het een nadere uitleg van bijzondere situaties en arbeidsverhoudingen.
Klik hier om naar de nieuwe Werkwijzer Poortwachter te gaan.
Hieronder staan bijzondere situaties bij re-integratie toegelicht:
Meerdere werkgevers
Soms komt het voor dat een werknemer een dienstverband heeft voor onbepaalde tijd bij meerdere werkgevers. Ieder van die werkgevers is dan verantwoordelijk voor de re-integratie. Het is raadzaam om onderling afstemming te zoeken, staat in de Werkwijzer Poortwachter. Dit is niet verplicht.
Re-integratie bij arbeidsconflict
De Werkwijzer Poortwachter geeft aan dat een arbeidsconflict geen reden is om niet actief te werken aan re-integratie. Ook nu ben je verplicht om tot oplossingen en tot re-integratie te komen. In de STECR Werkwijzer arbeidsconflict staan instrumenten die je hierbij kunt inzetten. Denk bijvoorbeeld aan gesprekinterventies onder begeleiding van een mediator.
Dienstverband eindigt tijdens ziek zijn
Het naderende einde van een dienstverband is geen reden om minder inspanningen te doen voor re-integratie, stelt de Werkwijzer Poortwachter. Heeft de ziekte van de werknemer op ontslagdatum zes weken of langer geduurd, stel dan uiterlijk op de laatste dag van het dienstverband een re-integratieverslag op. Re-integratieverplichtingen stoppen bij het einde van het dienstverband.
Kosten van re-integratie bij tijdelijk dienstverband
De duur van het dienstverband heeft invloed op de financiële inspanningen die van de werkgever worden verwacht. De Werkwijzer Poortwachter stelt dat er sprake is van bovenmatige kosten als de kosten voor re-integratie voor de werkgever meer bedragen dan 70% van het nog te betalen loon over de resterende duur van het dienstverband.
Ouderschaps- of seniorenverlof opnemen
Mag een zieke werknemer ouderschapsverlof opnemen? De Werkwijzer Poortwachter stelt dat het uitgangspunt is dat het opnemen van verlof de re-integratie niet mag schaden. Daarom kun je als werkgever gebruik maken van de mogelijkheid om het verlof te weigeren.
Meer bijzondere situaties bij re-integratie zijn te vinden in de Werkwijzer Poortwachter (op UWV.nl).
Bron: PWnet/Xpert HR
Winnock nieuws | winnock.nl/nieuws