Leidinggevende bepaalt ziekteverzuim
- 18 november 2015
Uit promotieonderzoek naar onethisch leiderschap van Stacey Sanders aan de Rijksuniversiteit Groningen blijkt dat gedrag van leidinggevenden naar werknemers invloed heeft op het ziekteverzuim. Onbehoorlijk gedrag van de leidinggevende leidt tot een vervelende sfeer op de werkvloer. Dat is gedrag waarbij leidinggevenden liegen, schelden, bekritiseren of werknemers in het openbaar kleineren. Eén op de negen werknemers krijgt hiermee te maken. Het resultaat is dat werknemers zelf ook slechter gedrag gingen vertonen als hun leidinggevende dat ook deed. Hierdoor wordt de sfeer steeds slechter en neemt het verzuim toe.
Oorzaken
De vraag is natuurlijk wat de oorzaken zijn van dat onbehoorlijke gedrag van leidinggevenden. Managers hebben macht en dat versterkt de slechte eigenschappen van mensen. Nu is duidelijk geworden dat dat ook geldt voor arrogantie en minachting. Hoe meer minachting een manager voelt voor zijn werknemers, hoe groter hij de neiging heeft om zich onbehoorlijk te gedragen.
Oplossingen
Aan de stijging van het ziekteverzuim en het aantal vacatures op een afdeling kan men zien dat er iets aan de hand is. Ook het werknemerstevredenheidsonderzoek kan input geven voor een onderzoek. Moet de organisatie aan de slag met de manager of met de cultuur? Of misschien is er iets anders aan de hand en moet u eerst onderzoeken wat, om vervolgens gericht aan de slag te gaan met het ziekteverzuim.
Bron: HRM Academy
Noot van de redactie: een goede communicatie tussen een leidinggevende en zijn werknemer is van essentieel belang, zeker als er sprake is van (dreigend) verzuim. In de Winnock nascholingen en workshops die de dramadriehoek (denk aan een slachtoffer- of juist aanklagerrol) als onderwerp hebben, wordt aandacht besteed aan een van de oorzaken van een verstoorde communicatie. Kijk in de agenda voor de actuele nascholingen en workshops of vraag de relatie- of klantmanager van uw regio.
Winnock nieuws | winnock.nl/nieuws